Chcesz odżywiać się zdrowo? Zbilansowana dieta bogata w witaminy to podstawa. Warto jednak zadbać także o obecność superfoods w codziennym jadłospisie. Co to takiego? Sprawdź!
Co to znaczy: odżywiać się zdrowo? Czy chodzi o to, aby usunąć z jadłospisu wszystko oprócz tego, co pełnowartościowe? Byłoby idealnie, ale dietetycy nie mają wątpliwości – w codziennym jadłospisie znajdzie się miejsce na ustępstwa, a pizza raz na jakiś czas to nie grzech.
Ogólnie jednak najważniejsze jest to, żeby zdrowa dieta była właściwie zbilansowana i oparta na jakościowych produktach. Można także dodawać do niej tak zwane superfoods, które są niesamowitym wsparciem dla naszego organizmu.
Najprościej rzecz ujmując, superfoods to nieprzetworzona żywność naturalnego pochodzenia, która jest bogata w witaminy i minerały. Włączenie ich do codziennej diety uzupełnia ją o wiele niezbędnych substancji.
Eksperci podkreślają, że sięganie po superfoods może być bardzo dobrą alternatywą dla suplementów w kapsułkach, które nie są naturalne. Chcesz wspierać swoje zdrowie? Dowiedz się, które superfoods są najpopularniejsze.
Czy wiesz, że są one uznawane za… najzdrowsze owoce świata? Ich wartości odżywcze są tak silne, że w Azji są używane w medycynie naturalnej. Uważa się, że skutecznie chronią one przed chorobami oczu, a także wspierają układ odpornościowy. Obniżają również poziom cukru we krwi. Zdecydowanie warto po nie sięgnąć!
Być może masz ją w swojej kuchni, a nie wiesz o tym, jak cennym jest źródłem m.in. żelaza, fosforu czy witamin z grupy B i E. Kasza jaglana wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn, świetnie działa także na włosy, skórę i paznokcie.
Nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem! Czosnek zdecydowanie należy do najzdrowszych produktów na świecie i powinien znaleźć się w twojej kuchni. Wzmacnia odporność, poprawia funkcjonowanie wątroby i działa przeciwbakteryjnie. Czego chcieć więcej?
Masz problem z nawracającym zapaleniem dróg moczowych lub pęcherza? Włącz do swojej codziennej diety żurawinę. Świetnie sprawdza się także podczas przeziębień oraz w chorobach reumatycznych.
Lubisz jeść pomidory? To bardzo dobrze, bo stanowią one ogromne źródło potasu, który z kolei obniża ciśnienie krwi.
Nie dość, że pyszne, to jeszcze zdrowe. Orzechy są totalnie superfood! Są one źródłem dobrych tłuszczów, poza tym zawierają dużo błonnika pokarmowego, manganu, miedzi i cynku. Obniżają cholesterol, zapobiegają miażdżycy i poprawiają jakość nasienia.
To kolejna rzecz, którą warto zacząć stosować w kuchni, jeśli jeszcze tego nie robisz. Awokado posiada wiele wartości leczniczych i odżywczych. Jest w nim niewiele cukrów prostych, za to mnóstwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. W awokado znajdziemy również dużo potasu oraz kwasu foliowego. A to tylko kilka z jego zalet!
Zdj. główne: Emma-Jane Hobden/unsplash.com